Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2011 12:14 - Полезни ли са тренд следящите системи.Как да печелим от тренда
Автор: vlstoyanov Категория: Бизнес   
Прочетен: 3007 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 09.09.2011 12:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Много успешни трейдъри използват тренд следящи системи. Нека обясня какво означава следване на тренда и как такава система може да е полезна. Както подсказва името такива системи следват тренда. Ако се замислим без тренд е трудно да се печели. Такава система очаква появяването на тренд и печели добре, когато имаме тренд.
image

                                              Дълосрочен тренд при златото(графика Benchmark)


„Оставете печалбата да нараства, а загубата затваряйте бързо“. Тази стара аксиома много добре описва стратегиите за следване на тренда. По време на тренд търгуващият е на пазара и печели докато пазара е в тренд.Това е „оставяне печалбата да нарастне“. Ако попитате опитен трейдър използващ тренд следяща система къде е таргета му, той би отговорил нещо от рода на „На Луната!Никога не съм стигал до там, но кой знае, може някога да се случи.“

За съжаление всеки тренд си има начало и край и затова, когато пазара обърне посоката си трябва да се възползваме от другото правило „загубите затваряйте бързо“. Веднага когато търгуващия разбере, че тренда е против него трябва да затвори позиция.

 

Преимущество на тренд следящите системи

При използване на тренд следяща система никога не изпускате силно движение. Ако наблюдаването движение е силно, обезателно ще имате сигнал. Също когато държите тренда дълго време няма да имате много разходи за откриване и закриване на позиции. Друг плюс е, че ако успеете да се влеете в силно движение, само от една сделка може да направите голяма печалба. Дори системата ви да дава по-малко от 50% печеливши сделки, пак можете да имате добра печалба. Това ще стане когато средния размер на печалбата превишава многократно средния размер на загубата.

 

Недостатъци на тренд следящите системи

 

Недостатък е, че системата може да не разпознава силното движение от краткосрочното колебание на цената. Така може да имате много лъжливи сигнали. Например, ако тренда е страничен(рейндж), може да имате много сигнали, които да закривате на малка загуба. При такива условия много трейдъри могат да се разочароват от тренд следяща система. Повечето пазари най-често се намират в движение без ясна посока.

 

Работят ли системи за следване на тренда

 

Работят безусловно. Ако нямаше трендове нямаше да има и търговия. Намаше да се налага производителите да хеджират позиции. Ивенситорите щяха да купуват акции само заради дивидентите.

 

На всеки ли подхожда такава система

 

Тренд следящите системи са може би най-простите за разбиране стратегии за начинаещи трейдъри или инвеститори. Има по-малко разходи, защото сделките са по-малко.
При по-краткосрочните модели честотата на сделките е по-голяма. Ако не смятате да сте дей трейдър и да закривате позициите си в края на деня, такава система може да ви хареса. Ако тренд следяща система отговаря на личните ви качества и целите, които сте си поставили, може да се възползвате от нея. Съществуват много примери за успешни трейдъри, които използват такава издържала на времето концепция. Такъв вид система за следване на тренда е може би най-успешна.

Ако искате да научите повече за подобни системи и още много за борсовата търговия посетете уебинара ни "Как да печелим на борсата"

Този пост не е препоръка за търговия, нито препоръка за въздържание от търговия.


P.S. Статията стана доста голяма, затова продължението го пускам в следващият постинг.






Гласувай:
0



1. анонимен - xaxa toq ot skaipa da zabravi saita ...
03.09.2011 20:04
xaxa toq ot skaipa da zabravi saita
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vlstoyanov
Категория: Бизнес
Прочетен: 110043
Постинги: 50
Коментари: 52
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031