Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2010 19:39 - Успешен трейдър - възможно ли е това
Автор: vlstoyanov Категория: Бизнес   
Прочетен: 3065 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 21.10.2010 08:35




image Всеки иска да е финансово независим, да е свободен човек, да може да работи от която и да е точна на света, да може да си купи каквато кола и къща иска, да ходи по няколко пъти на почивка, да няма шеф. Да  може да разпределя сам времето си и да води живот, какъвто винаги е мечтал. Ето това е животът на успешния трейдър. Много трейдъри се стремят към него, но малцина го постигат.

Предлагам няколко стъпки, с който можем да подобрим резултатите си.

 

Начинаещият трейдър следи цената, вижда движенията и решава, че е  лесно да се печели. Казва си „ако бях открил позиция тук, до сега да съм направил голяма печалба”. Представя си какво би направил с тези пари, какво би си купил. След това решава да не изпусне следващата възможност и да търгува, влиза на пазара с голями надежди за печалба, но търпи загуба. Влиза отново, за да си върне парите и губи още повече.

 

Трейдърът губи, защото самата дейност е трудна. Когато няма достатъчно знания, няма план за търговия и дисциплина е логично резултатите да не са на ниво. Обучението по борсова търговия е продължителен процес, според мен  дори неспирен. Като се учи непрестанно, трейдъра може да се доусъвършенства и да покаже най-доброто, на което е способен. Ако  спре да се учи остава на едно ниво, а света продължава да се развива. Така той ще заживее в свят, за който не е подготвен и логично ще излезе от пазара.

 

Според повечето успешни трейдъри, успеха се крие в  главата им, а не в компютърния екран. Това значи, че борсовата търговия е преди всичко умствено занимание, което е свързано със себепознанието. Първо трябва да разберем какво се случва в нашите глави. Трябва да се запитаме, защо откриваме позиция, каква е нашата цел. Много е важно  да сме наясто с емоциите си, дали сме сковани от страх от загуба или изпитваме вълнение от очакваната печалба. По този начин ще си изясним нашите собствени мотиви.

След това трябва да си дадем сметка за  психологията на групата и поведението на индивида в нея. Когато е разбрал психологическата обосновка за движението на цената, трейдърът трябва да отдели време за мъни мениджмънт. Така ще се научи да предпазва капитала си, а той е най-важен, за да може да присъсва дългосрочно на пазара. Например да рискува 1-3% от капитала си във всяка сделка т.е., ако сметката му е 10 000 долара, да рискува само 300 долара в една сделка. По този начин няма да изложи на риск сметката си в една сделка.

Добре е  съотношението печалба – загуба да е поне 2:1. Това значи  разстоянието от нивото на откриване на позиция до нивото на стоп да е поне два пъти по малко от разтоянито от откиване на позиция до целта.

Това са само няколко примера за мъни мениджмънт, задължително е задълбоченото изучаване на темата.

Следващата стъпка е трейдърът  да се научи  да анализира пазара. Има различни методи за анализ на пазара, но основните са технически и фундаментален анализ. Тази част от обучението отнема най-много време. Забелязал съм, че повечето начинаещи изпробват различни методи, докато открият такъв, който работи и могат да му се доверят. Те се спират на него, защото могат успешно да го прилагат.

Независимо дали използва вълнова теория на Елиът, японски свещи, графични фигури, фундаментален или някакъв друг вид анализ, трейдърът трябва да включи анализа си в разработване на собствен план за търговия. Това е следващото  действие, което  трябва да се направи. Най-важо е този план да не е прекалено сложен. Трябва да е лесно приложим и да е  съобразен с индивидуалността на трейдъра. Ето защо, трябва много внимателно да определим какъв тип трейдър сме.

 

На последно място трейдърът трябва да има дисциплина да следва плана си.   Това е може би най-важното.  Без дисциплина все едно нямаме план, а когато нямаме план обикновено се проваляме. Когато трейдърът е дисциплиниран той владее своя ум и емоции. Разбира се хората не са роботи и винаги  ще изпитват чувства, но когато се научи да владее емоциите си по време на търговията,  трейдъра ще повиши резутатите си.

 

Следвайки тези стъпки,  всеки начинаещ трейдър може да повиши доходите си.

Настоящият материал не е препоръка. Отразява единственно мнението на автора.


Ако постинга Ви е харесал разгледайте http://finance-solutions.org/




Тагове:   сделка,


Гласувай:
0



1. plamenas - Да възможно е , но как ?
28.02.2010 09:43
На кратко моята рецепта:
1. Решение да се занимаваш с тази дейност.
2.Купуваш и изчиташ всички книги по технически анализ, посещаваш курсове т.е. здраво учене.
3.Направи си работно място, избери ИП, отвори си реална сметка. НИКОГА не играй на демо.
4.Задължително трябва да създадеш СВОЯ търговска система.
И сега предстои истинската работа :
- имаш реална сметка с 10 000 щ.д. с рамо 1:100;
- първите шест месеца работиш (отваряш позиции ) с един микро лот;
- следващите три месеца - с един мини лот;
- следващите три месеца - с един лот;.
Така измина една година и като теглим чертата (баланса) , може да направим обективен и категоричен извод : Ще бъда ли успешен трейдер или не ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vlstoyanov
Категория: Бизнес
Прочетен: 110321
Постинги: 50
Коментари: 52
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930