Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 16:26 - Срахът ли е кутията на Пандора
Автор: vlstoyanov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1462 Коментари: 0 Гласове:
0



imageМного пъти можем да саботираме собственият си успех заради страховете си. В много случай страхът е добър и полезен в живота ни. Но при борсовата търговия може да бъде наистина ужасен.

 

Страхът ни помага да избягваме неща в нашето обкръжение, които възприемаме като заплаха. Важно е да се отбележи, че не е задължително нещо да е заплаха за да го възприемем като такава . Просто го възприемаме така. Но докато умът ни е убеден, че  това е заплаха, тя ще бъде такава.

 

 

 

 

 

 Запомнете, че стаховете ни действат като предупредителен сигнал, за да избегнем, това което ни се струва опасно. Много хора правят, така че да избягват информация, която би била заплаха или против нашето настоящо мнение. Вместо ясно да видим всичката налична информация, която ще ни помогне да вземем добро решение, ние правим точно обратното. Игнорираме важна информация, която би била заплашителна за нас. Когато търгуваме това може да е много опасно и никога не би ни помагнало да действаме по най-добрия начин.

 

Когато търгуваме можем лесно да изключим и да блокираме определени неща. Например, ако търгуваме и пазара ни предлага информация, която показва, че сме сгрешили, мислите ли че ще се фокусираме върху тази информация? Очевидно е че по време на търговия се съсредоточаваме повече върху информация, която да ни покаже, че сме прави и игнорираме информация, че може да е възможно друго. Този начин на мисление може да е много опасен за всеки трейдър.Информацията, която ингорираме в един момент става толкова много, че не можем вече да я игнорираме. Единствения начин да намалим стреса и тревогата е да закрием позиция.

 

 

Една печаливша сделка ще бъде третирана по обратния начин от обзетия от страх трейдър. Той ще игнорира всека информация, че пазара има потенциал да продължи в неговата посока.Страхът му от загуба ще го накара да се притеснява за това, което пазара може да му вземе от вече печелившата му позиция. В този момет той е токова фокусиран върху това, че най-малкото движение в обратна посока го кара да  излезе рано от позиция. След това, ако пазара продължи в неговата посока той се чувства още по зле. Разбира се много е лесно да се агонизира върху това, че е трябвало да държи още позицията. Естествено той не разбира, че за всичко е виновен страха от загуба който го кара рано да излезе от позиция, т.е. виновен е начина, по който той възприема информацията от пазара, а не някаква външна сила(самия пазар, защото той е неутрален).

 

 

 

 

 

 

При печеливша позиция, обзетия от страх трейдър се фокусира върху информацията, че пазара ще му вземе спечеленото. При губеща позиция се фокусира върху всичко друго но не и върху това, че сделката му е губеща.

 

 

 

 

 

 

Така се получава един парадокс, при който обзетия от страх трейдър държи дълго позиция на загуба и е затваря почти веднага след като излезе на печелба. Правилно е точно обратното-да затворим загубата бързо и да дадем време на печалбата да нарастне.

 

 

 

 

 

 

Това може да стане като се фокусираме върху различни неща, за разлика от масата трейдъри.

 

 

 

 

 

 

Според мен повечето грешки, които правят трейдърите са от страх. Те изпитват страх, защото ги е срах от загуба. Точно този страх е отворена врата, през която влизат всички беди за средностатистическия трейдър. Както императора използва страха на Анакин Скайлоукър да загуби жена си, за да го привлече към тъмната страна, така и страхът от загуба, кара трейдъра да допуска грешки докато търгува. Тук се натъкваме на един парадокс. А именно, че хората, които се занимават с борсова търговия, би трябвало да знаят, че това е много рисковано занимание и е свързано с поемане на рискове. Но повечето хора не възприемат риска изцяло, а се мъчат да го неутралзират. Точно тук е грешката на повечето трейдъри, че в ума си не са свикнали с риска и затова ги е страх. Затова е абсолютно задължително да се научим да приеме напълно риска и да свикнем с него. Това незабавно ще намали стреса и ще повиши резултатите.
Живота е пълен с парадокси, в този случай колкото повече се  срахуваш да приемеш ,че има риск, толкова повече губиш.

Настоящата статия не е препоръка към никой и отразява само мнението ми.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vlstoyanov
Категория: Бизнес
Прочетен: 110334
Постинги: 50
Коментари: 52
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930